Možnosti okamžitej platby a doručenia do 24h

Vernostný program - zľava z každého nákupu

Rozvoz v Martine a Vrútkach na bicykli v deň nákupu 

Pečená zelenina v rúre. Vyskúšajte recepty, ktoré sú na jeseň jedna báseň

Pečená zelenina v rúre rozhodne patrí medzi pochúťky, ktoré by ste v jesenných mesiacoch mali vyskúšať. Prinášame vám niekoľko overených receptov, ktoré dokonale pohladia vaše chuťové bunky a ukážu vám, že aj v tomto období prináša zelenina nespočetne veľa variácií, ako ju pripraviť tak, aby chutila celej rodine. 

Keď pečená zelenina nahrádza letnú grilovanú zeleninu, vznikajú nové chute

Ak ste dosiaľ s pečenou zeleninou veľmi nexperimentovali, vedzte, že ste prišli o veľa. Hoci je pravdou, že spolu s teplým letným počasím odchádza aj možnosť pripraviť si chutnú grilovanú zeleninu, netreba hneď hádzať flintu do žita. Svoju dávku vitamínov a vlákniny môžete na jeseň doplniť nielen formou zdravej fermentovanej, ale i mimoriadne chutnej pečenej zeleniny v rúre

Mnohé z receptov, ktoré sme pre vás vybrali, sa totiž hodia ako príloha, ale pokojne ich môžete podávať ako hlavné jedlo alebo predjedlo. Dokonca, máme pre vás i jeden skvelý tip na zeleninový dezert! Ich spoločnou výhodou je, že ich máte hotové zhruba do pol hodiny a navyše sa s nimi nenarobíte. Postačí vám sezónna zelenina a vybavená kuchynka. 

Pečené zeleninové hranolky – zdravá a mimoriadne chutná verzia hranoliek 

Už vás omrzeli nezdravé hranolky vo fritéze? V tom prípade vymeňte zemiaky za zeleninu uvedenú v recepte a horúci olej vymeňte za zdravšie pečenie. Zaručujeme, že spokojný bude nielen váš obvodný lekár, ale i vaše chuťové poháriky.

Čo potrebujete na pečené zeleninové hranolky? 

koreňová zelenina – mrkva, zeler

batát

cvikla

cesnak

olivový olej

korenie podľa chuti

Postup 

Zeleninu si očistíme pomocou škrabky na zemiaky alebo obľúbeného noža. Následne ju pokrájame na tvar pripomínajúci klasické zemiakové hranolky. V malej miske zmiešame 2-3 lyžice oleja a korenie na grilovanie, prípadne inú alternatívu, ktorú máte najradšej. Zeleninové hranolky vložíme do veľkej misy a rukami zamiešame, aby sa olej dostal na povrch každého kúska zeleniny. Následne vysypeme na plech vystlaný papierom na pečenie, pridáme strúčiky neolúpaného cesnaku a zeleninu necháme v rúre s teplotou minimálne na 200 stupňov 30-45 minút. Celková dĺžka pečenia závisí od toho, aké hrubé ste zeleninové hranolky nakrájali. 

Jesenný oranžový plech – pečená zelenina vo farbách jesene 

Obmenou zeleninových hranoliek sú iné varianty zeleniny, ktoré môžete nakrájať na kocky či mesiačiky. Ak skombinujete klasickú jesennú zeleninu v oranžových tónoch, vznikne jedlo, ktoré rozohreje nielen chuťové bunky, ale i vaše oči. 

Čo potrebujete na jesenný oranžový plech? 

hokkaido

batát

mrkva

cesnak

olivový olej

korenie podľa chuti

Postup

Čistou hubkou na riad dobre vyumývame tekvicu a batát tak, aby sme ich povrch zbavili špiny. Očistenú mrkvu nakrájame na kolieska, neošúpaný batát a hokaido na kocky. Vložíme do väčšej misy a zmiešame s dvoma lyžicami olivového oleja. Pridáme soľ a obľúbené korenie (pokojne i zmes, napríklad grilovacieho alebo provensálskeho) a dobre premiešame. V tomto prípade vyskúšajte cesnak namiesto mesiačikov vložiť do plechu tak, že celú hlavu prekrojíte naprieč strúčikmi a obe polovice vložíte do pekáča s ostatnou zeleninou. Skvelú chuť a vôňu dodá vetvička čerstvého rozmarínu. Pečieme na teplote 200 °C približne 40 minút v závislosti od veľkosti kúskov. 

Tekvica na sladko – pečená zelenina v rúre ako dezert 

Aj v prípade receptov platí, že v jednoduchosti je krása. Tento recept starých mám má len jednu jedinú ingredienciu, avšak výsledok vás natoľko dostane, že po ňom siahnete nejednu jesennú nedeľu ako po náhrade dezertu. Okrem toho, že jednoduchý a chutný, môžete si pripísať bod aj za nízkokalorický a zdravý pokrm.

Čo potrebujete na tekvicu na sladko? 

tekvica na pečenie

skutočne už nič iné :)

Postup

Tekvicu si poriadne umyjeme, pozdĺžne prerežeme a vyberieme semienka. Následne nakrájame na mesiačiky či kúsky s hrúbkou zruba dva centimetre. Mesiačiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rozohriatej trúby na 200 °C. Tekvica je hotová, keď cítite nasladlú vôňu a vrch mesiačikov pokrýva až tmavá kôrka. Čas je zhruba 45 minút. Takúto tekvicu môžete jesť za tepla aj za studena a niekto ju dokonca konzumuje aj so šupkou.

Čo dom dal – keď pečená zelenina v rúre predčí chuťou tú grilovanú

Skorá jeseň prináša možnosť siahnuť aj po poslednej úrode z letnej zeleniny, ideálne z vlastnej záhradky. Hoci už počasie veľmi neumožňuje prípravu grilovanej zeleniny, pokojne ju môžete nahradiť zeleninou pečenou v rúre. 

Čo potrebujete na pečenú zeleninu podľa svojej chuti?

koreňová zelenina

tekvica

batát

zemiaky

paradajky

paprika

šampiňóny

cuketa

baklažán

cesnak 

cibuľa

Postup

Zeleninu, najmä tú, ktorú nebudeme zbavovať šupky, dôkladne poumývame. Nakrájame na menšie kúsky a premiešame s olivovým olejom a bylinkami, prípadne korením podľa chuti. Rozloženú na pekáči s papierom na pečenie vložíme do rozohriatej rúry na 190 °C a pečieme zhruba pol hodinu, v závislosti od toho, aké veľké kusy nakrájate. Ak budete miešať druhy, ktoré potrebujú rozdielny čas tepelnej úpravy, pridávajte ich do plechu postupne, počas pečenia a zmes vždy premiešajte.

Tipy a rady pre prípravu pečenej zeleniny

Na záver sme si pre vás pripravili niekoľko tipov, ako prípravu pečenej zeleniny v rúre zvládnuť tak, aby výsledok stál skutočne za to. Veríme, že sa vám i vďaka nim, a taktiež pomocníkom vo vašej kuchyni, podarí vyčariť chutné jedlá, ktoré zaradíte medzi svoje obľúbené. 

  1. Zeleninu nakrájajte vždy s dôrazom na to, koľko trvá jej tepelná úprava. Stačí si zapamätať jednoduché pravidlo – čím tvrdšia zelenina, tým menšie kocky. 
  2. Olejom netreba šetriť, aj vďaka nemu je zelenina chrumkavejšia. Avšak pozor, aby ste to neprehnali. Výsledkom bude neprimerane mastný a nie veľmi chutný pokrm. Optimálne množstvo na jeden plech je cca 1-2 lyžice.
  3. Zeleninu s olejom premiešajte vo väčšej mise, zabezpečí vám to rovnomerné rozloženie oleja.
  4. Pečenú zeleninu pripravujte vždy v dobre rozohriatej rúre na vysokej teplote (okolo 200 °C).


A nezabudnite, ak vám chýba vo vašej kuchynke nejaký šikovný nástroj, nádoba alebo akákoľvek výbava, všetko pohodlne nakúpite na www.demro.sk.

 

Autor fotky: RODNAE Productions na Pexels

Prepáčte, aktuálne máme skladom iba :productStock ks. Ak potrebujete viac kusov tovaru kontaktujte nás emailom na shop@demro.sk