Možnosti okamžitej platby a doručenia do 24h

Vernostný program - zľava z každého nákupu

Rozvoz v Martine a Vrútkach na bicykli v deň nákupu 

3 tipy na chutné recepty s jahodami a samozbery jahôd na Slovensku

Spev vtákov, voňavý vzduch a slnko, ktoré je ešte trocha nesmelé, no už dokáže príjmene zahriať. Toto všetko nám prináša voňavý máj. Kvitnúce vône z každého kúta umocňujú naše čuchové zmysly a inak tomu nie je ani s chuťovými pohárikmi. Práve v tomto období sa totiž začína hlavná jahodová sezóna, kedy veľká časť Slovenska prepukne do šťavnatého jahodového šialenstva. Tak sa do toho ponorme naplno so všetkým, čo k tomu patrí – informáciami o samozberoch jahôd, kde si môžete nazbierať plný košík či rovno debničku a tipmi na jahodové recepty, ktoré si z nich môžete pripraviť

Prečo sú jahody ako láska na prvé zahryznutie? 

Pre mnohých z nás jahody nie sú len ovocím, ale aj akousi spomienkou na detstvo. Pamätáte si aj vy na tie časy, kedy ste v záhrade u starých rodičov strávili pokojne aj celé dopoludnie? Zo záhonov plných voňavých plodov jahôd ste ich s  kľudom mohli zjesť aj kilo bez akýchkoľvek výčitiek. Jahody totiž sú a vždy boli považované nielen za mimoriadne chutné, ale aj zdravé a výživné. Čo z nich robí takzvané superovocie? Sú to najmä tieto vlastnosti:

  1. vysoký obsah vitamínu C,
  2. účinný antioxidant, ktorý bojuje proti starnutiu,
  3. diétna forma sladkosti s neodolateľnou chuťou.

Kde na samozber jahôd na Slovensku? 


Samozber jahôd je u mnohých už akousi samozrejmosťou a zároveň je  považovaný za jednu z najkrajších jarných aktivít. Že ste ho ešte nevyskúšali? Potom máte jedinečnú možnosť to počas tejto sezóny napraviť. Len si predstavte, ako sa prechádzate voňavým poľom, jarné slnko vám príjemne zohrieva chrbát, prehrabávate sa medzi hustými listami jahôd a hľadáte tie najčervenšie krásky. Jednou z najlepších vecí na samozbere je, že sa môžete jahôd dosýtosti aj najesť.

Možno by ste tomu neverili, no najväčší zážitok majú zo samozberu deti, preto ich pokojne zapojte a priblížte im kúsok spomienok z vášho detstva. Ak plánujete objemnejší samozber, napríklad s vidinou nazbierať dosť jahôd aj na lekvár, pred odchodom nezabudnite na prikrývku hlavy a taktiež sa natrite opaľovacím krémom, aby ste si odhalené časti tela nespálili. 

A kam sa na Slovensku na samozber vybrať? Tieto lokality sú v jednotlivých častiach najvychytanejšie:

Samozbery jahôd na západnom Slovensku 

Práve v tejto časti našej krajiny sa samozber teší jednak veľkej obľube, no zároveň tu na perfektný rast majú jahody aj naozaj priaznivé podmienky. Podľa toho, kde je vám to najbližšie, sa môžete vybrať do Majcichova, Dunajskej Lužnej, Moravského Lieskového, Trenčína, Ivanky pri Nitre či Dvorov nad Žitavou. 

Samozbery jahôd na strednom Slovensku

Jahôdky si môžu určite nazbierať aj obyvatelia stredného Slovenska, a to napríklad v mestskej časti Liptovského MIkuláša - Bodiciach, Tekovskej Breznici alebo južnejšie položených Včelinciach. A samozrejme u nás v Turci, v malebnej dedinke Socovce 

Samozbery jahôd na východnom Slovensku 

V najvýchodnejšej časti našej krajiny nájdete taktiež zopár možností na samozber týchto sladkých plodov. Odvezte sa za ním do obcí s názvom Močarany, Vinné či Košické Oľšany.

Ako skladovať jahody po ich nazbieraní? 

Priniesli ste si domov tri kilá jahôd a už po prvom dni vám začínajú tie najkrajšie kúsky mäknúť? Ako ich správne skladovať, aby vydržali čerstvé a plné chuti čo najdlhšie? V prvom rade by ste mali vedieť, že vlhkosť je pre jahody veľký nepriateľ a preto sa neoplatí umývať ich hneď všetky. Pre skladovanie v chladničke ich uložte do dózy s papierovou utierkou na spodku. Ak ich však máte naozaj veľa, existuje skvelý spôsob, ako si ich uchovať aj na mimosezónne použitie. Áno, máme na mysli zmrazenie.

Ako postupovať pri mrazení jahôd?

  1. Vyberte len čerstvé, pevné, neotlačené jahody.

  2. Umývajte ich tečúcou studenou vodou, ideálne s použitím sitka. Stopky odstráňte až po umytí, aby plody nenasiakli vodu.

  3. Nechajte ich poriadne odkvapkať a veľmi jemne ich osušte kuchynskou utierkou. Mraziť môžete celé alebo nakrájané jahody, prípadne si z nich rozmixovaním urobiť s trochou pridaného medu zmrzlinový sorbet.

  4. Rozložte jahody na plech alebo tanier vystlaný papierom v jednej vrstve a dajte ich do mrazničky na 1 – 2 hodiny, čím sa dá zabrániť ich následnému zlepeniu.

  5. Po predmrazení ich presypte do mraziaceho vrecka alebo nádoby vhodnej do mrazničky.

Jednoduché recepty na jahodové dobroty

Zdravé jahodové smoothie

Ingrediencie:

2 hrnčeky jahôd, 1 banán, 1 hrnček mlieka/rastlinného mlieka, 2 lyžice chia semienok, 3 lístky mäty

Postup:

Banán nakrájajte na kolieska a dajte ho spolu s jahodami do mrazničky. Po hodine rozmixujte spolu so všetkými ingredienciami v smoothie mixéri. Ak nemáte dostatok času, namiesto mrazenia ovocia pridajte do mixéra zopár kociek ľadu. 

Tradičná jednoduchá jahodová bublanina 

Ingrediencie:

2 vajcia, 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 1 hrnček mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, asi 400 g jahôd, práškový cukor na posypanie

Postup:

Vajcia vyšľahajte s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Postupne pridávajte mlieko, olej, múku a prášok do pečiva. Všetko dobre premiešajte a hotové cesto vylejte na vymastený, múkou vysypaný plech. Na vrch poukladajte jahody, a dajte piecť do vyhriatej rúry pri 180 stupňoch na 25 minút. Hotovú bublaninu nezabudnite poprášiť práškovým cukrom.

Vegánska čoko-jahodová torta 

Ingrediencie:

Korpus – 1 šálka mandlí, 3 lyžice kokosového cukru

Jahodový krém – 500 g jahôd, 180 ml kokosového oleja

Čokoládový krém – 3 banány, 1 kopcovitá lyžica kakaa, 180 ml kokosového oleja

Postup:

Na korpus rozmixujte mandle s kokosovým cukrom tak dlho, pokým orechy začnú púšťať olej. Potom zmes nasypte do formy na pečenie a utlačte. Pripravte si prvý krém, a to rozmixovaním roztopeného kokosového oleja a jahôd. Hotový krém nalejte na korpus a dajte stuhnúť do mrazničky približne na hodinu a pol. Zatiaľ si pripravte rovnakým spôsobom druhý krém a vylejte ho do formy na stuhnutú vrstvu toho prvého. Celú tortu tentokrát vložte do chladničky na noc. Na druhý deň ju stačí posypať kakaom a ozdobiť čerstvým ovocím.

Tak čo poviete, máte už aj vy chuť na jahody? Overte si dostupnosť samozberu vo vašom okolí a hor sa do toho. Či už si pripravíte niektorý z uvedených receptov, alebo máte chuť na iné jahodové pokušenie, vždy sa vám zídu spoľahliví kuchynskí pomocníci, ktorých si v DEMRO bez problémov nakúpite aj z pohodlia domova.

google recenzie

4.6

Prepáčte, aktuálne máme skladom iba :productStock ks. Ak potrebujete viac kusov tovaru kontaktujte nás emailom na shop@demro.sk